Nije Riep is in 1905 gebouwd als Hervormde School en heeft tot 1967 dusdanig dienst gedaan. Na een fusering met de gereformeerde school en de bouw van een nieuw schoolgebouw voor dit samengaan kwam de openbare bibliotheek in het pand, mede door de inspanningen van mevrouw Evers-Dijkhuizen. De bibliotheek heeft tot 2020 in het pand gezeten en is daarna verhuisd naar de nieuw gebouwde brede school aan de andere kant van het dorp. Al tijdens het bekend maken van deze plannen is door een bewonersinitiatief besloten om het gebouw met een sociale en commerciële functie voor het dorp te behouden.

Na een opstarttraject is er besloten om een aantal initiatieven in het pand te verenigen. Hierbij wordt er onder andere gewerkt aan een brasserie met aansluitend een winkelhuis in het voormalige bibliotheek-gedeelte, een bed en breakfast met vier appartementen op de ruime en karakteristiek zolder en een zeecontainer met daarin gereedschap waar gratis gebruik van valt te maken voor de bewoners van Spijk. De overige ruimtes in het gebouw zullen gebruikt worden om flexplekken te creëren voor lokale ondernemers en als werk- en vergaderruimtes. Verder zal er een recreatiemogelijkheid en een business club in het leven geroepen worden.

Als stichting hebben wij een behoorlijke lijst van doelen gecreëerd, lees op de volgende pagina’s meer over onze plannen.